Eğitim 3:
Hareket etmenin ilkeleri: Bu kısımda hareket etmenin ilkelerini ele alacağız. Hareket etmenin ilkeleri bir dövüş esnasında doğru şekilde pozisyon alabilmektir; ilerlemek, çekilmek vs. gibi. Kafanızı karıştırmamak için hepsini tek tek açıklayacağız. Eğitiminizin en az 30 dakikasını sadece bu hareketler için ayırmalısınız.
İLERLEMEK
İlerlemek, ele alacağımız ilk hareket olacak. İlerlemek için basitçe ayaklarınızı T şekline sokun. Arkadaki ayak soldan sağa gidecek ve öndeki ayak da önden arkaya gidecek. İşte T. Şimdi tum ağırlığınızı ayaklarınızın önüne doğru verin, bu sizi hafif ve çevik yapacak. Şimdi ön ayağınızı arka ayağınızdan iki adım kadar uzağa götürün. Ağırlığınızı ön ayağınıza götürerek arka ayağınızı öndekinin yanına getirin. Bu hareketi bitirince tam olarak başladığınız yere dönmüş olacaksınız.
GERİ ÇEKİLMEK
Geri çekilmek tam olarak ilerlemek nasıl yapılıyorsa o şekilde yapılır ama tam tersi şekilde. İlk adımı geri ayağınızla atarak ve sonra ön ayağınızla takip ederek.
AÇIYLA ADIM
Açıyla adım atmak rakibin kalçasına doğru gitmekten ibarettir. Sağ ayak öndeyken rakiple yüzleşin. Sağa açıyla adım atmak için rakibin sol kalça kısmına doğru hareketlenin. Sol açıyla adım atmak için ise arkadaki ayağınızı öne getirin ve rakibin sağ kalça kısmına doğru hareketlenin. Bu temeller ile sol ayak öndeyken nasıl yapacağınızı rahatça kestirebilirsiniz. Bu çok önemli bir harekettir ve genelde sizi rakibin kılıcıyla yüz yüze getirir.
ÜZERİNE YÜRÜMEK
Üzerine yürüme taktiği teknik kullanmadan mesafe kapatmak için çok iyi bir harekettir. Sağ ayak önde formasyonu kullanırken arka ayağınızı öndeki sağ ayağınızın önüne getirin. Sonra sağ ayağınızı tekrar geniş açıyla öne getirin ve temel duruşunuzu tekrar kazanın. Çift taraflı ışın kılıcına sahip biriyle dövüşürken bunu kullanmayın çünkü darbe sırasında çift taraflı kılıcın açığa çıkarttığı güç üzerine yürüme işlemi sırasında yakalanırsanız size kaldıramayacağınız kadar fazla gelir ve yere düşersiniz.
DÖNMEK/KIVRILMAK
Dönmek/kıvrılmak size gelen şiddetli bir darbeden kaçmakta kullanılır, öyle ki size şiddetli bir darbe savuran kişinin yegane amacı sizle veya kılıcınızla temas sağlamaktır, eğer ıskalarsa tamamen dengesini kaybedecek ve savunmasız kalacaktır. Dönmek/kıvrılmak’ın amacı da rakibinizin hedefini ıskalamasını sağlamaktır. Bu hareketi yapmak için tekrar sağ ayağınızın önde olduğunu kontrol edin. Sonra rakibin gelen saldırısına karşı adım atın ve sonra sonra rakibin sağ kalça kısmına karşı açıyla adım atın ve sağ ayağınızla yerde bir daire çizerek vücudunuzu 360 derece döndürün, sadece rakibi tekrar görebildiğinizde durun. Dönüşünüzü yaparken kafanızı çevirebildiğiniz kadar sağa çevirin, bu sayede vücudunuz daha dönüşün çeyreğinde bile olsa siz rakibi görebilecek ve ne yaptığını anlayabileceksiniz. Bu tekniğin gerçek dövüşün ortasında kullanılması çok zordur ve ÇOK FAZLA pratik gerektirir.
YUVARLANMAK
Yuvarlanmak muhtemelen savunma ve kaçınma formlarının en başarılısıdır. Rakip aşağıdan saldırırsa üstten havada yuvarlanarak kaçarsınız, yukarıdan saldırırsa da aşağıdan yuvarlanırsınız, eğer size dengenizi kaybettirirse geri yuvarlanarak ikinizin arasına mesafe koyarsınız. Bu hareketi sol ayak önde formu ile öğreneceğiz, bu demek oluyor ki sol tarafınıza yuvarlanacaksınız. Alıştırma yaparken her zaman farklı yönlere yuvarlanın ki ileride ihtiyaç olunca kullanabilesiniz. Yuvarlanma sırasında her zaman vücudunuzu yuvarlak ve kavisli tutmalısınız. Yuvarlanmaya başlamak için eğilin ve tam olarak düz eğildiğinize emin olun ki atacağınız takla köşelere kaymadan öne doğru olsun. Ayaklarınızı omuz hizasına ayarlayın, gözlerinizi ayak başparmaklarınıza veya sağ kalça bölgenize hedefleyin. Elinizi direkt olarak önünüze koyun, parmak uçları birbirlerine baksın, avuçlar yerden kalkık olsun. İki kol da yarı çember şeklinde kavisli olsun. Ağırlığınızı öne vererek yerçekiminin sizi yuvarlamasını sağlayın. Şeklinizi bozmayın. Bunu böyle bir süreliğine yapın, bunu yapmaya alıştığınızda, yürürken, sonra koşarken ve sonra da atladıktan sonra yapmayı deneyin. Atladıktan sonra yapmayı da becerebilirseniz yuvarlanmayı öğrendiniz demektir. Geriye takla atmak da az önce açıklananın aynısıdır, sadece tersi şeklinde.
KAÇINMAK
Kaçınmak hem kılıç dövüşünde hem de dövüş sanatlarında en iyi defans şeklidir. Eğer yapmakta ustalaşırsanız herkesi yenebilirsiniz. Kaçmaktan, oraya buraya gitmekten başka bir şey yapmazsınız ve rakip arkanızdan kılıcını delice sallayarak koşturur. Birkaç dakika sonra saldırganın devam edecek gücü kalmayacaktır ve ondan sonra siz ona saldırabilirsiniz (ki hoş bir şey değildir) veya yürüyüp gidebilirsiniz (burada öğrenmeye geldiğiniz şey). Böylece hareket etmenin ilkeleri kısmını da bitirmiş olduk.